Home NL | FR | EN | DE

Geschiedenis



Alfons De Vos startte in 1908 met de handel in wissen. In de eerste maanden van de Eerste Wereldoorlog en voor de elektrische afsluiting tussen Nederland en België door de Duitsers was opgetrokken, vluchtte hij naar Nederland om vervolgens via Engeland naar Frankrijk in het Belgische leger terecht te komen en zo de oorlog tot 1918 mee te maken.

In de dertiger jaren was er een bloeiende handel en werd reeds veel geëxporteerd naar Nederland, Duitsland en Frankrijk. Het grootste aandeel van de verkopen werd ingenomen door ongeschilde en geschilde wissen die gebruikt werden in de mandenmakerij.


'een oogstmachine in werking'

De oorlogsjaren 1940-1945 waren heel moeilijk aangezien alle wissen opgeëist werden door de bezettende macht. Na de Tweede Wereldoorlog werd opnieuw gestart met productie en uitvoer en groeide de zaak verder.

In 1950 kwam Fernand De Vos in de zaak. Sindsdien werden er steeds meer velden aangelegd en werd er een mechanisatie van het productieproces doorgevoerd: oogstmachine, schilmachine, droogkamer, koelruimte….

In de loop van de jaren verlegde de trend zich van uitsluitend wissen voor het gebruik in de mandenmakerij, naar de productie van wissen voor het opbinden van wijnranken en het gebruik voor dijkenbouw en oeverversterking.

Vanaf 2004 werken Bart en Manu De Vos in de zaak.